tégla házépítés

Háztervezés lépései – ezekre figyelj oda

Amikor valaki belekezd a családi ház építés folyamatába, általában úgy akarja felépíteni álmai otthonát, hogy azt egész családja szeresse és hosszú évekig használja majd. A családi ház építés azonban olyan kérdéseket tartogat magában egy tapasztalatlan házépítő számára, mint hogy hogyan is kell belekezdeni vagy épp milyen háztípusok közül érdemes választani. Cikkünkkel nekik, a kezdő házépítőknek szeretnénk segíteni!

Családi ház építés – ezek az első lépések

A családi ház építés első lépései között a legfontosabb a telek kiválasztása. Az ugyanis, hogy hol fog felépülni és elhelyezkedni a családi ház, nagyban befolyásolja a későbbiekben a lakóhely minőségét is. Épp ezért érdemes alaposan megvizsgálni telek vásárlásakor az alábbi szempontokat.

Mindenképp vedd figyelembe telek választásakor:

  • Hol helyezkedik el a telek?
  • Milyen a telek tájolása?
  • Milyen az infrastruktúra?
  • Milyen szabályozások vannak érvényben az adott településen?
  • Milyen a telek talajszerkezete?
  • Milyenek a szomszédok?
  • Mennyire csendes a környék?
  • Milyen a telek beépíthetősége?

Amint kiválasztottad a megfelelő telket, már félig sikeres is vagy, ugyanis ez rendkívül sokat fog számítani a házban töltött évek során. A családi ház építés első lépései között szerepel még, hogy be kell jelenteni a ház építését a megfelelő helyen, valamint az is, hogy felvedd a kapcsolatot a megfelelő szakemberekkel, akik megtervezik a házat vagy épp az építkezés során a munkálatokat végzik majd.

Melyik a megfelelő háztípus?

A családi ház építés során egészen biztosan az egyik legfontosabb döntés az lesz, hogy a háztípusok közül melyik lesz a mindenki számára megfelelő típus. Természetesen sokféle háztípus létezik, kiindulva egészen a cölöpházaktól a sziklákba vésett házakig, azonban mi most a hagyományos, elterjedtebb családi háztípusokat fogjuk megvizsgálni.

A leggyakoribb és legelterjedtebb a háztípusok közül a tégla ház, ugyanis remekül hőszigetelnek, valamint rendkívül stabilak és nem igényelnek külön karbantartást. Ezenkívül a környezetvédők is bátran választhatják, ugyanis előállítása és anyaga is rendkívül természetbarát.

Az ytong ház manapság szintén kiemelkedik a háztípusok közül, ugyanis ytong tégla használatával méretpontos szerkezetek építhetőek, vakolás nélkül. Mindennek ára a magasabb ár, illetve a repedésre való hajlam nem megfelelő építés esetén.

Természetesen nem csupán eközül a háztípusok közül lehet választani, ugyanis léteznek még egyéb típusok is, azonban mi ezeket ajánljuk tartósságuk és hőszigetelő tulajdonságuk miatt.

Családi ház építés – így megy gyorsan

A családi ház építés egy rendkívül stresszes és hosszú folyamat lehet, ha magad fogsz bele, azonban léteznek olyan vállalatok, akik speciálisan arra jöttek létre, hogy a családi ház építés minden lépését elvégezzék helyetted, így levegyék a terhet a válladról. Ezeket a cégeket hívjuk generálkivitelezőknek.

A családi ház építés tehát a legtöbb ember életének egyik legfontosabb pillanata, ugyanis saját és családja otthonát építi fel a semmiből, így ez egy rendkívül stresszes folyamat tud lenni. Mi javasoljuk, hogy amennyiben épp házépítés előtt állsz, kérdd generálkivitelező segítségét és élvezd a stresszmentes és időhatáros házépítés előnyeit!