tenerife legszebb strandjai

Miért érdemes a Kanári-szigetekre utazni?

Kanári-szigetek a természet gyöngyszemei a végtelen óceánban. Itt mindig tavasz van, s e tenyérnyi szigetek változatosságát máshol hiába keresnénk.

Sivatag és a legdúsabb vegetáció, alpesi táj és zord északi szirtek, hófödte vulkánok és banánligetek, barlanglakások és luxusszállodák, mind-mind csak tétova szavak ahhoz képest, ami e szigeteken az utast várja. A trópusi növénypompa szinte még az országutakat is botanikus kertté varázsolja, itt az árokparti gizgaz is megnézni való csoda. A sivatagi részeken a teve éppoly otthonos és beillik a tájba, mint a Szaharában. A Teide örök hósipkája pedig korona a természet e remekművére.

A szigetcsoport hét nagy és több apró szigetből áll, amelyek az Atlanti-óceánban a Ráktérítőtől 4 fokra, a greenwichi délkörtől kissé nyugatra fekszenek. A hét nagy sziget két nagy csoportra oszlik. A nyugati szigetek: La Palma, Hierro, Gomera, Tenerife együtt alkotják a Santa Cruz de Tenerife tartományt, míg a keleti szigetek: Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura a Las Palmas tartomány részei. A szigeteken több mint 1 millió lakos él mintegy 7200 négyzetkilométeren.

A szigetek kikötőinek forgalma pedig azt bizonyítja, hogy az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet Amerikával összekötő hajóutak fontos kikötőhelyei.

Az ókorból keveset tudunk a Kanári-szigetekről. Ami Héraklész oszlopain túl feküdt, az akkor még az ismert világon kívülinek számított. A földrajzi adatokat a költői fantázia egészítette ki: így Homérosz Elysiumi mezői, Hésziódosz Heszpe- ridák kertje, Pindárosz Boldogok Szigetei valószínűleg mind a Kanári-szigetek lehettek. Platón úgy véli, ezen a helyen volt az Atlantisz-sziget, amelyet az istenek büntetésből elsüllyesztettek.

A szigetekről konkrétan először Plutarchos beszél, s Plinius nevezi őket meg: az egyiket a hegycsúcsait borító hó miatt

Nivariának, a másikat kecskéiről Caprariának. Egy harmadik sziget (Gran Canaria) nevének eredetéhez több magyarázat fűződik. Az biztos, hogy nem a szigeteken mindenütt honos madarakról nyerte nevét (ezek „új bevándorlók”), hanem a kanárimadarakat nevezték el a szigetekről. Az egyik magyarázat szerint a sziget őslakói, a guancsók különös fajta nagy kutyákat hajtottak maguk előtt a csatákban, innen a név, ami tulajdonképpen a „Kutyák szigeté”-t jelenti (Canis latinul kutya). Más feltevés szerint egy természetkutató expedíció Caesar idejében a szigeten található négyélű cukornádról — „cannas” — nevezte el. (Manapság ezeket az egyes sivatag jellegű tájakra rendkívül jellemző növényeket Cardonesnek hívják.)

A szigetcsoport létezéséről az ókorban már tudtak, de csak a XIV. századtól kezdve lett része a civilizált világnak, amikor a spanyol koronához csatolták. Meghódítása majd egy évszázadig tartott: Béthencourt, Normandia grófja a spanyol királyok megmegbízásából 1402-ben Lanzaroténál lépett először földjükre, de csak 1496-ban tudták Tenerifénél a guancsók utolsó ellenállását legyőzni.

Egyes geológusok szerint a szigetek egy régi kontinens maradványai, mások azt állítják, hogy vulkánkitörések következtében emelkedtek a felszínre. Talajuk mindenesetre vulkanikus eredetű. Fekvésüktől függően nagy a különbség a nyugati és a keleti szigetek között; a sivatag közelsége a keleti szigetek éghajlatát szárazabbá, égetőbbé teszi. A szigeteknek mindenképpen nagy a varázsa, azonban a keleti szigetek a turista számára nehezebben hozzáférhetők, mint a nyugatiak, amelyeken több a víz és gazdagabb a növényzet, sőt itt-ott tájaik alpesi jellegűek. A különbségek nemcsak a felszínen, hanem a szokásokban és hagyományokban már az ókorban is megmutatkoztak. Minden sziget megőrizte egyéni jellegét. A szigetek tájai nagyon változatosak: hegyek élesen kiemelkedő sziklákkal és rejtett völgyek, homokos sivatagok és sűrű erdők, fennsíkok és vulkánkráterek váltják egymást. Minden sziget egy miniatűr kontinens, és a tájai a világ sok szépséges vidékére emlékeztetnek. Éppoly buján díszlenek itt a fenyők, mint a pálmák, a gesztenyefák és a kaktuszok.

Kanári-szigeteki utazási ajánlatok megtekintéséhez, töltse ki az adott szolgáltatással kapcsolatos foglaló panelt, hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat. Ingyenes online szolgáltatásunkat a hét bármelyik napján, a nap bármelyik szakában igénybe veheti.

Weboldalunkon megtalálja a legkedvezőbb utazási (repülőjegy, szállás és autóbérlés) ajánlatokat.

További utazási ajánlatok

Sevilla
Heidelberg szállás
Vicenza látnivalók
Amalfi szállás