fűtés

Fűtsünk biztonságosan

Rendszerint szerepelnek a hírekben a gázkészülék helytelen használatából vagy az elmaradt karbantartásból, illetve a béleletlen kémények helytelen szellőzéséből adódó balesetek, halálesetek. A gáz levegővel keveredve robbanó elegyet alkot, amely bármely gyújtóhatásra meggyullad, illetve ha a levegő és a gáz keveréke eléri az alsó robbanási koncentráció értéket, azonnal robban.

Érdemes tehát a szivárgó gázt időben észlelni, elhárítani a problémát. Az úgynevezett gázszagot azért ismerhetjük fel könnyen, mert a gázt mesterségesen szagosítják, ez az úgynevezett záptojás szag. A másik lehetséges veszélyforrás a gázok tökéletlen égése során keletkező szén-monoxid. Ugyan a készülékek gyártásánál mindent megtesznek, hogy a tökéletes égéshez biztosítsák a feltételeket, de külső kedvezőtlen körülmények mégis okozhatják a szén-monoxid keletkezését. Ajánlott tehát a szén-monoxidérzékelő és riasztó felszerelése, valamint időről időre érdemes ellenőrizteti gázkészülékeinket.

A béleletlen kémény problémája széleskörű a budapesti belvárosi bérházak esetében. A béleletlen kéményeknél előfordulhat a kürtő elzáródása, vagy beszűkülése a kéménykorrózió, illetve madárelhullás miatt. Javasolt tehát a fűtési szezon előtt a kémény ellenőrzése, illetve ha eddig nem került sor a kéménybélelésre, akkor annak lehetőség szerinti elvégzése.