bőrápolás

Intim bőrápolási hibák, amiket mindenképp kerülj el!

Bőrünk egy hős! Eső, napsütés, szél, fagy, horzsolás, bacik, hízás, fogyás… Amíg bírja, húzza. Viszont egy kis törődést jogosan vár el cserébe. De nem csak a publikus felszíneken! Az intim bőrápolásra legalább annyi figyelmet kellene fordítanunk, mint az arc vagy a kéz ápolására, hiszen a ruhán keresztül is rengeteg hatás éri ott is a bőrfelszínt. Legyen ez az első pont, amit tisztáztunk: a bőrápolás az intim területeken is fontos! Most pedig nézzük a többi bőrápolási tévhitet és hibát, ami korrekcióra szorul a fejekben!

“Felesleges az intim mosakodógél!”

Ezt a tévhitet, sajnos, nehéz kiverni az emberek fejéből. A felnövekvő generáció már látja az intim bőrápolás lényegét, de szüleink minket még nem erre neveltek. Az intim mosakodógél használata nem szabad, hogy luxuscikknek számítson, hanem a mindennapi higiéniai csomag részévé kell tenni!

A hüvelynek más a kémhatása (pontosabban savas), hogy megvédje a szervezet belsejét a vírusokól, bacillusoktól, egyéb mikrobiális behatolóktól. Ezt a Döderleine-féle laktobacillus-flóra tejsavbaktériumai által termelt savas közeggel éri el.

Ha mosakodáskor hagyományos, lúgos kémhatású szappant vagy tusfürdőt használunk intim testrészeink tisztítására, ezt a védelmező savas közeget semlegesítjük, vagyis elhárítjuk az akadályt a fertőzést okozó behatolók előtt.

Ezzel szemben az intim mosakodógélekben az intim területeknek megfelelő kémhatású tisztálkodóanyagok vannak, kivédvén a hüvely pH egyensúlyának felborulását; tovább biztosítva a védelmi barrier fennmaradását. Beláthatjuk, az intim bőrápolás legalapvetőbb lépése az intim viszonyoknak megfelelő tisztálkodás.

“Ha nem szőrtelenítek, nem kell hidratálni!”

Rendszeres szőrtelenítés esetén, valóban, még erőteljesebben igénybe van véve intim bőrfelületünk, viszont ne gondoljuk, hogy ennek az egyetlen irritációnak van kitéve! A hideg, a fehérneműk bőridegen anyagai, a nadrág horzsolása, az állandó ruha alatt lét összeadódnak és jelentős mértékű bőrszárazságot eredményeznek, ami nem csak növeli a bőrsérülés veszélyét, de viszkető érzést is okoznak.

Intim gyantázás vagy egyéb szőrtelenítés esetén kétnaponta, egyébként kétszer egy héten legalább érdemes intim hidratálót használni, hogy visszapótolhassuk bőrünk számára az elveszített nedvességet csökkentve ezzel a sérülésveszélyt és lassítva az öregedést.

“A gyantázás jobban igénybe veszi a bőrt mint a borotválás”

Ez a tévhit abból a tényből adódhat, hogy gyantázáskor az elhalt hámréteget is eltávolítják. Ez azonban lényegében olyan, mint a peeling, amit egyébként is ajánlott alkalmazni az intim bőrfelületeken is. Borotválás során viszont nemcsak az elhalt bőrsejteket távolítjuk el, hanem sokszor az egészséges hámréteget is. A pengék mikrosérüléseket okoznak a bőrfelszínen, amelyek fertőzéses gyulladásokhoz és egyéb bőrproblémákhoz vezetnek.

Az intim gyantázás okozta hámréteg-eltávolítás miatt azért nem kell aggódni, mert a hámszövet folyamatosan megújul, vagyis egy természetes kopás mindenképp végbemegy a bőrfelületen. Azért, hogy ezt a “bőrcserét” támogassuk, az ottmaradt hámsejteket mint a regenerációt akadályozó részecskéket, érdemes alaposan eltávolítani. Ehhez hetente egyszer végezzünk intim bőrradírozást. Nagyon fontos, hogy ez esetben se általános bőrradírt, hanem kifejezetten az intim bőrfelületekre kifejlesztett intim peelinget használjuk megelőzvén ezzel a szőrbenövést, illetve felgyorsítva a már kialakult szőrtüszőgyulladásos állapotok gyógyulását.

bőrápolás

“A fehérnemű anyaga mindegy csak szexi legyen!”

Ez is egy praktikus megközelítés, de bőrápolási szempontból nem állja meg a helyét. A fehérneműnkkel védeni szeretnénk intim részeinket, illetve felfogni az esetleges váladékokat. Egy teljesen csipkéből álló bugyi vagy egy cérnatanga, különleges alkalmakkor beleférnek, de egyébként nem jó napi szinten viselni őket. A csipke, az éles vágású, túl szűk tangák, a műszál ugyanis tovább irritálhatják intim bőrfelületeinket.

“Az intim gyantázás elegendő bőrápolás!”

Nem! Az intim gyantázás csupán az intim higiénia része, ugyanúgy, mint az intim bőrápolás, viszont azzal nem egyenértékű. Az intim gyantázáskor a bőrfelület irritálódik; nem súlyos mértékben, de bőrápolást igényel.

Azonban ez a minimális kitettség még mindig kisebb kár, mintha borotválással szőrtelenítenénk. Mind utóbbi esetben, és sajnos epilátorok használatakor is, kifejezetten gyakoriak a szőrtüszőgyulladások, amik nem csupán kellemetlenek, de esztétikailag sem kedvezőek.

Intim gyantázás után többszörösen regenerációra szorul bőrünk. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak ehhez a megfelelő intimkozmetikumok, mint intim bőrmegújító szérumok, valamint intim bőrregeneráló elixírek.

Ezek a bőrápoló készítmények részben szabályozzák a bőr természetes faggyútermelését visszaadva annak természetes ápoltságát. Segítik a gyulladások megszűnését, hozzájárulnak a sebek mielőbbi gyógyulásához (különös tekintettel az intimgyantázás során keletkezett mikrosérülésekre) és támogatják a bőr feszességének megőrzését.

Bőrünk az elsőszámú védőrétegünk. A “résekre” a falon, a kórokozók rögtön rálelnek, s igyekeznek bejutni szervezetünkbe. Testünket természetes módon védekezik ellenük, de ezt a barriert gyakran mi saját magunk gyengítjük le hasznosnak vélt szokásainkkal, illetve a bőrápolás elhanyagolásával. Sose késő változtatni! Legyünk önmagunk partnerei a bőrápolásban, minden téren és felszínen!