lefolyó tisztítás

Dugulás megelőzés – karbantartás és nem a sárkányfű a jó

Az igazi duguláselhárítás a megelőzés Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, és minden évszaknak megvannak a maga dugulást megelőző karbantartási feladatai. Ahogyan a gépkocsin téliről nyári, majd nyáriról téli gumira váltunk, olajat cserélünk, a hölgyek nagytakarítanak, úgy az ingatlanunkhoz tartozó berendezéseket, gépeket, felszereléseket is muszáj lenne becsülettel ápolni. Sok időt, pénzt és idegeskedést spórolnánk meg azzal, ha évente párszor (minimum egy-egy új évszak beköszöntével) időt és energiát szánunk a lefolyótisztításra, a mosógép, a mosogatógép tisztítómosására, és a vízelfolyók, csatornák felülvizsgálatára.

Dugulás megelőzés – karbantartás és nem a sárkányfű a jó

Az igazi duguláselhárítás a megelőzés

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, és minden évszaknak megvannak a maga dugulást megelőző karbantartási feladatai. Ahogyan a gépkocsin téliről nyári, majd nyáriról téli gumira váltunk, olajat cserélünk, a hölgyek nagytakarítanak, úgy az ingatlanunkhoz tartozó berendezéseket, gépeket, felszereléseket is muszáj lenne becsülettel ápolni. Sok időt, pénzt és idegeskedést spórolnánk meg azzal, ha évente párszor (minimum egy-egy új évszak beköszöntével) időt és energiát szánunk a lefolyótisztításra, a mosógép, a mosogatógép tisztítómosására, és a vízelfolyók, csatornák felülvizsgálatára.

Lefolyók és a karbantartás

Minél lelkiismeretesebben tartjuk karban lefolyóinkat, és előzzük meg a dugulást, annál ritkábban kerül sor duguláselhárító szakember munkájára. Az eltömődés, legyen az lefolyó, csatorna, vízelvezető ereszcsatorna, szennyvízcsatorna, mindig másodlagos következmény, amire a duguláselhárítás a megoldás. És kijelenthetjük, hogy bizony közvetlenül a lefolyóba kerülő nem odavaló anyagok, a karbantartás hiánya, szerelési malőrök, azaz maga az ember okozza a csatornában, lefolyóban keletkező gócot.

Cikkünkben igyekeztünk minden részletre kiterjedően összegyűjteni egy-egy adott évszak erősen ajánlott, prevenciós célú teendőit. Ha ezeket betartjuk, jó eséllyel kerüljük el a dugulást, és nem lesz szükség duguláselhárító szakemberre. Érdemes alábbi intelmeket megfogadni.

Lefolyó karbantartás

Gyakran kérnek tőlünk tanácsot arra vonatkozóan, milyen vegyi lefolyótisztító szer a legalkalmasabb a konyhai, fürdőszobai, tusoló, kád lefolyó duguláselhárítására, illetve dugulásmegelőzésre. Mindig elmondjuk, csak akkor javasolt ezeknek a szereknek a használata, ha kismértékű, és szerves anyagból épült (zsír, haj…) okozta felrakódás, góc okozza az eltömődést. Azt azonban megfelelő tapasztalat és eszköz híján nehéz egy hozzá nem értőnek eldönteni, hogy a blokkot zsír, olaj, szőr, vagy szervetlen anyag (beesett tárgy, gyökérbenövés, (vízkő, súrolószer…) okozza. A felderítésre remek például a csatornakamera, ami lássuk be, kevés háztartásban lelhető fel.

Summa summarum, a vegyianyagok megelőzésre, és kis, szerves felrakódások megszüntetésére lehetnek megfelelőek, az előírt módon és mennyiségben.
Javasolt az általában nagyon apró betűkkel írt használati utasítás átböngészése, és annak betartása! Mindig megjegyezzük, hogy a jó öreg pumpa nélkül nem élet az élet, és a forró víz nem csak farkasűzésre jó (már ha emlékszünk mindannyian A kismalac és a farkasok című mesére).

Világi Tamás, a Világi Duguláselhárítástól a témában ajánlja még a bő tartalmú honlapját:
> Duguláselhárítás