Pályázatok vállalkozásoknak 2021

Pályázatok vállalkozásoknak 2021

Az új fejlesztési ciklus jó hatással lesz a gazdaságra és felpörgeti a haza cégek életét is. Az előzetes vélemények szerint a következő időszak kiemelt forrásbőséget biztosít a vállalkozások számára, és már megjelentek az első felhívások is.

Az operatív programok új néven, a korábbi programok folytatásaiként működnek. Az előző ciklusban a GINOP felhívásai voltak a legnépszerűbbek, 2021-től VINOP néven futnak tovább, és a vállalkozások számára kedvező lehetőségeket nyújtanak. Kis változások vannak az új ciklusban, például az, hogy a VINOP pályázatok kibővültek a Pest megyei pályázói körrel (kivéve Budapest), ez mindenképpen pozitív hozadékkal jár.

A 2021-2027-es ciklus várhatóan a pályázatírással foglakozó cégekre is kedvező hatással lesz, hiszen nagyon sokan adnak megbízást a pályázati források elnyerése érdekében. A legtöbb cég manapság sikerdíjas pályázatírást vállal, amely mindkét fél számára számos előnnyel jár. Gyakori kérdés, hogy mennyibe kerül a pályázatírás, illetve hogy megéri-e ? A válasz mindenképpen igen, hiszen az elvégzett munkáért, csak a támogatás elnyerését követően kell fizetni, amely a megbízó szempontjából nézve azért kedvező. A pályázatírás összegére már nem lehet egyértelműen gyors választ adni. Az ár függ a munka bonyolultságától, a pályázatíró cégtől, de nagyban függ a támogatás összegétől. A sikerdíj mértéke így akár 1-2 %, de akár jóval magasabb, akár 20 % környékén is lehet.

Az év mindenképpen izgalmasnak látszik mármint az új lehetőségek felöl nézve. Már az év eleje is jól kezdődött: megjelentek az első pályázatok vállalkozásoknak 2021 januárjában. Majd innentől, várhatóan 4 pályázati konstrukció is megnyílik, például beruházásra, képzések finanszírozására,  innovációra és kutatás-fejlesztésre.