koronavírus antitest tesztek

Mit mutatnak ki a koronavírus antitest tesztek?

A koronavírus-járvány terjedésével szemben az egyik legfontosabb eszköz kétségtelenül az elővigyázatosság és a rendszeresen végzett szűrés, amely kulcsfontosságú a megfertőződés mielőbbi diagnosztizálása érdekében.

Emellett a teszteléssel már arra is lehetőség van, hogy az esetlegesen lezajlott koronavírus-fertőzésre és a szervezet vírussal szembeni védekezőképességére is fényt derítsünk, így teljes és átfogó képet kaphatunk az egészségi állapotunkról. Ebben nyújtanak segítséget számunkra az antitest tesztek, amelyek a szervezetben termelődött korai (IgM) és késői (IgG) ellenanyagokat mutatják ki a mintából a fertőzés lefolyása, vagy a védőoltás után. Az antitest gyorstesztek vér mintából akár már 10 perc alatt is képesek kimutatni azt, ha a szervezetben jelen van a vírussal szembeni ellenanyag.

Negatív antitest teszt

Amennyiben a teszt eredménye negatív, az azt jelenti, hogy nem történt fertőződés, vagy még nem telt el megfelelő idő az antitestek megjelenéséhez, kimutatásához a vírusfertőzés óta. Ez esetben a teszt a későbbiekben újra megismételhető a valós eredmény felderítése érdekében.

Pozitív ellenanyag teszt

Az IgM ellenanyag jelenléte, azaz az IgM pozitivitás az igazolt vagy feltételezett fertőződéstől számítva körülbelül 5-20 napig mutatható ki, ekkor még nagy valószínűséggel fertőzőképes is az egyén. Ezzel szemben az IgG pozitivitás később, körülbelül 28 nap eltelte után alakul, illetve mutatható csak ki, de akár fél évig, vagy még ennél is tovább. Ez esetben nagy valószínűséggel már a fertőzőképes állapot sem áll fenn.

Előrehaladott fertőzés esetén az is előfordulhat, hogy akár az IgM és a tartós immunitás megjelenésére is utaló IgG érték is pozitív. Ez olyan fertőzött személyek esetén fordulhat elő, akiknek a szervezetében már mindkét ellenanyag jelen van. Fontos, hogy a tesztelt személy ebben az esetben vélhetően még fertőzőképes állapotú lehet.

Érdemes rendszeresen koronavírus antitest gyorstesztet végeztetni annak felderítése érdekében, hogy érintettek vagyunk, vagy voltunk-e koronavírus-fertőzésben, vagy a védőoltással szerzett immunitás megfelelő-e, hiszen csak így tudunk a továbbiakra nézve is megfelelő és felelősségteljes döntéseket hozni.