vizes orrfolyás

Vizes orrfolyás okai és kezelése házilag – Állandó orrfolyás

Bosszantó, amikor folyamatosan törölgetnünk kell az orrunkat, mert megállíthatatlanul csöpög, folyik. Folyhat az orrunk náthától, allergiától és csupán a hideg levegő hatására is. Összegyűjtöttük a vizes orrfolyás leggyakoribb okait felnőtteknél, illetve gyermekeknél és azt is, hogy miként enyhíthetjük a tünetet.

Mint mindennek az orrfolyásnak is fontos funkciója van a szervezetünkben. Az orrunkban termelődő vizes váladék védi az orr nyálkahártyáját a kiszáradástól, és segít szűrni a kinti levegővel beáramló szennyeződéseket, kórokozókat is.

vizes orrfolyás ellen

Vizes orrfolyás leggyakoribb okai

Nátha

A vírusos nátha a leggyakoribb oka a vizes orrfolyásnak. Fertőződés után néhány nappal kezd el folyni az orrunk, mert a szervezet igyekszik minél gyorsabban megszabadulni a kórokozóktól.

Allergia

Sajnos nemcsak azok a fránya vírusok okozhatnak kínzó orrfolyást. Állandó (pl. poratka) allergia, vagy szezonális allergia is (pl. parlagfű) okozhat allergiás rhinitist, azaz szénanáthát, amely elsősorban vizes orrfolyást és egyéb tüneteket okozhat.

Olykor irritáló anyagok, például kozmetikumok, vagy egyéb vegyszerek váltják ki az orrfolyást. Orrtisztítás mellett, kaphatóak allergia elleni orrspray-k, egyéb vény nélkül kapható készítmények is az allergiás orrfolyás ellen.

Fontos a szakorvossal való konzultáció a megfelelő kezelés kiválasztására, mert szükség lehet célzottabb, erősebb készítmények felírására is.

Fizikai elváltozások: orrsövényferdülés, megnagyobbodott orrmandula

Az orrban és az orrmelléküregben található fizikai “akadályok” is okozhatnak orrfolyást.

Az orrsövényferdülés, az orrpolip, vagy a megnagyobbodott orrmandula okozhat orrfolyást és egyéb tüneteket is, például alvászavarokat.

Épp ezért fontos, hogy forduljunk szakorvoshoz, aki a pontos diagnózis felállítása után legmegfelelőbb kezelési módszer mellett dönthet. Fizikai elváltozások esetén gyakran sebészeti megoldás oldja meg véglegesen a problémát

Egyéb okok

Sportolás közben sokan észlelik, hogy elkezd folyni az orruk, míg másoknál csípős ételek fogyasztása is okozhat hasonló tüneteket.

A vazomotoros orrfolyás az orrnyálkahártya ereinek tágulásának és a nyálkahártya-duzzanat következménye lehet.

Hormonális változások

Bizonyos hormonok hatására is folyhat az orrunk. Várandós nőknek például gyakori panasza az erős és indokolatlan orrfolyás. Tengervizes orrspray, vagy sós vizes öblögetés enyhítheti a problémát.

Vizes orrfolyás babáknál

Amikor a kisbaba benáthásodik, folyik és eldugul az orra. A kicsi nyűgössé válik, nincs étvágya és gyakran felébred alvás közben is.

Ilyenkor a szakemberek a folyadék veszteség miatt fokozott folyadékfogyasztást, az orr gyakori tisztítását (orrszívó és babáknak való tengervizes készítmények segítségével) és az ágy fejrészének megemelését javasolják.

Ha a baba orrfolyása néhány napnál tovább tart, forduljunk a gyermekorvoshoz!

Vizes orrfolyás gyerekeknél

Amikor a gyerekek közösségbe kerülnek szinte egymást érik a náthás fertőzések. Elhúzódó nátha esetén azonban gyakran az orrmandula megnagyobbodása, vagy az orrmelléküreg fertőzései okozzák az orrfolyást.

Már kicsi gyerekeknél is jelentkezhet allergiás orrfolyás különféle allergének, mint a poratka, a penészgomba, vagy bizonyos ételek miatt.

Elhúzódó panaszok esetén feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.

Vizes orrfolyás ellen

Az orr tisztítására használhatunk sós vizet tartalmazó orrspray-t, orrcseppet, míg az orrfolyás enyhítésére és az orrdugulás csökkentésére bevethetünk érösszehúzó hatással rendelkező készítményeket is.

Az utóbbiakat ne használjuk egy hétnél tovább, mert függőséget okozhatnak.

Az immunrendszer erősítése érdekében táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, és ha szükséges fogyasszunk C- és D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő készítményeket is.

Forduljunk orvoshoz, ha egy hét után is folyik az orrunk, hisz ebben az esetben ki kell vizsgálni a panasz okát a megfelelő kezelés érdekében.

Vizes orrfolyás kezelése házilag

  • Párásítsunk a helyiségben, ahol alszunk!
  • Fogyasszunk sok folyadékot – vizet, húslevest vagy gyógyteákat például!
  • Fekete retek belsejét hagyjuk állni pár kanál mézzel egy éjszakára és másnap fogyasszuk el.
  • Inhaláljunk eukaliptusz olajos, vagy borsmentás keverékkel!
  • Náthavírus esetén meleg sót tegyünk kis zsákba, vagy tiszta zokniba és melegítsük vele az arcunkat, azaz az arcüregünket.
  • Fogyasszunk fokhagymát, hagymát, vagy főzzük meg és lélegezzük be a gőzét!
  • Emeljük meg a fejünket egy plusz párnával alvás közben!