Kenőolajok viszkozitása

Kenőolajok viszkozitása: így is ki lehet számolni

A viszkozitás mérésével tulajdonképpen egy adott folyadék sűrűségét lehet meghatározni. A folyadék viszkozitása szorosan kapcsolódik a hőmérséklethez, azaz, ha emelkedik a hőmérséklet, akkor csökken. A csökkenés folytán egyre folyékonyabbá válik. A viszkozitási indexet annak érdekében vezették be, hogy a kinematikai viszkozitás és a folyadék hőmérséklete közötti összefüggést mérni tudják. Az index leírja, hogy miként változik a viszkozitás a hőmérsékletváltozás során. Az indexet akkor lehet meghatározni, ha két olyan olajtípusnál alkalmazzuk, amelyeknek jelentős mértékben változik a viszkozitása hőmérséklet emelkedés esetén amellett, hogy ugyanolyan a kiindulási viszkozitásuk. Amelyik anyagnak kevésbé változik a viszkozitása, ahhoz a 100-as értéket kell hozzárendelni, míg a másikhoz a 0 értéket. A referencia és a meghatározandó olaj viszkozitását összehasonlítva lehet kiszámítani a viszkozitási indexet a DIN 2909 szabvány alapján.

Klüber viszkozitási index kalkulátorával jóval egyszerűbb a számítás. A Klüber honlapján elérhető index általános tapasztalatok és ismeretek alapján kizárólagosan tájékoztatási céllal használható. A gyártási folyamatok közben óhatatlan, hogy anyagkopás vagy korrózió következzen be, ezek sajnos komoly hátrányt jelenthetnek, Ha megfelelő kenést alkalmaznak, akkor ezek nagy része megelőzhető és elkerülhető. A gyártási folyamatok optimalizálása és a megfelelő kenés szoros összefüggésben lehet, erre érdemes odafigyelni. A Klüber által gyártott speciális kenőolajok a hatékony kenés, valamint a súrlódás csökkentésére és a kopás megelőzésére szolgál. Ezek a kenőolajok emellett a gyártás során képződött maradékanyagokat is hatékonyan feloldják. Nagyobb fordulatszámok, terhelés és még magas hőmérséklet esetén is optimális kenési eredményt lehet elérni. A kenőolajok nedvesítőképessége jótékonyan hat a gyártási folyamatokra, valamint a viszkozitás is csekély mértékű változással jár. A Klüber több ágazat részére is gyártja a speciális kenőolajokat. Ezek az olajok nagyon hasonlóak a kenőzsírokhoz, így a mechanikus súrlódást és kopást megfelelő mértékben képesek csökkenteni. Az olajok két komponensből állnak, alapolaj hányadból és adalékanyagokból. A kenőolajokat légsűrítőkhöz, gázkompresszorokhoz, hajtóművekhez, láncokhoz, siklócsapágyakhoz használják. Hatékonyan alkalmazza a textilipar, az élelmiszer- és gyógyszeripar, valamint természetesen az autóipar.

A kenőolajok mellett nem szabad elfeledkezni a korróziógátlókról sem, hiszen a termelési folyamatokat ez is nagyban hátráltathatja. Sok esetben akár a termelés leállása is bekövetkezhet, a kiadásokról nem is beszélve. A Klüber ipari korróziógátlói kenést és védelmet nyújtanak az alkatrészeknek, mindezt ellenőrzött hatékonyság mellett. A Klüber személyre szóló megoldásokat kínál és az egyéni követelményeknek is képes megfelelni. A termékek 90 évnyi kutatáson és fejlesztésen alapulnak és a választék is igen széles. Ezek a korróziógátló anyagok megvédik a korrózióval szemben a fémből vagy akár egyéb anyagból készülő alapanyagokat. A korróziógátlók közül azt érdemes alkalmazni, amely konzerválja az alapanyagokat, hogy káros behatások a továbbiakban már ne érhessék. A konzerválással a berendezések sokkal tovább képesek üzemelni.