ajtógyártás

Amit az ajtógyártásról érdemes tudnia

Az ajtók a privát szféra, és a biztonság jelképei. Lehetővé teszik, hogy elbújjunk a világ elől, megőrzik titkaink és akár emóciók kifejezésére is használhatók. Gondoljunk csak egy izomból becsapott beltéri ajtóra. Mindemellett nagyban hozzáadnak az egyes szobák stílusához, és tokjukban szolidan megbújva határozzák meg az adott helyiség hangulatát.

Nem csak misztikus jelenségük izgalmas, hanem a folyamat is, mely során a megmunkálatlan anyagból ajtó lesz.

Anyaghasználat

Laikusként nem is gondolná az ember, hogy a hatás szempontjából milyen sokat számít az anyag, melyet az ajtó elkészítéséhez használnak. Pedig a hangszigetelés, a tartósság, az ár és a megmunkálhatóság mellett az anyaghasználat a dizájn miatt is nagyon fontos.

A hagyományos dolgok kedvelői, akik szeretik a természetet, a tömörfa darabok között fogják megtalálni az igazit. A tömörfából készült ajtók lehetnek puhafa típusúak, és keményfa típusúak is. Előbbi könnyebben megmunkálható és olcsóbb, utóbbi pedig tartós és minőségibb hatást kelt. A tömörfa ajtóval nem lehet mellé nyúlni, hiszen a fa talán az egyik legszebb anyag a Földön, de karbantartást igényel, és lényegesen drágább, mint társai.

Jelenleg a legelterjedtebb anyag az MDF, amely újrahasznosított fa rostszálakból készül. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy felettébb strapabíró, nem vetemedik és mindezek fejében olcsó is.

Egyre növekszik a fém- és üvegajtók iránti kereset is, mert különleges, elegáns hatást keltenek, és áruk is kedvezőbb a tömörfa ajtóknál. Elsősorban modern épületekben találkozhat ilyen megoldásokkal.

Eszközök

Az ajtógyártás is egy folyamatosan fejlődő iparág. A kézi eszközöket modern gépek váltották le, melyekkel az ügyes szakemberek bármit meg tudnak valósítani. Természetesen a különböző anyagokhoz különböző műszereket használnak, de a fa alapanyagból készült ajtóknál elég hasonló az eszközpark.

 A legfontosabb a CNC gép, amely megfelelő számítógépes programozást követően mm pontossággal képes darabokra vágni az anyagot, vagy mintát vésni az ajtóba. Külön CNC gép van a daraboláshoz, és a minták marásához.

A CNC maró mellett a hőprés is kiemelkedő szerepet játszik a gyártási folyamatban. Ezt elsősorban az MDF daraboknál használják, és feladata, hogy a rétegeket összefogó ragasztót megszárítsa. Enélkül nem jönne létre a tartós, jól szigetelő beltéri ajtó.

Végül a csomagológép is említést érdemel, hiszen ez biztosítja, hogy az adott ajtó biztonságban, sérülésmentesen érkezzen a megrendelőhöz.

Szakemberek

Az előző bekezdésben felsorolt gépek nem gyerekjátékok, működtetésük bonyolult, és avatatlan kezek között nagyon veszélyesek lehetnek. Az ajtógyártó műhelyben többek közt jól képzett CNC programozó, hőprés üzemeltető, targonca vezető és segédmunkás csapat dolgozik.

A  www.szalafa.hu  weboldalon még több információt tudhat meg a minőségi ajtó gyártás legfontosabb szempontjairól.