fémhulladék feldolgozás

Fémhulladék feldolgozás: ebben áll a kábelfeldolgozás jelentősége

Manapság a gépeinket, autóinkat és az elektromos eszközeinket úgy cserélgetjük, mint a ruhákat. Amit meguntunk vagy elromlott, nem megjavítjuk, hanem rögtön újat veszünk helyettük. Ezt sajnos a mai berendezések egyre romló minősége is indokolja. Az újabb és újabb elektronikai termékek beszerzése azonban rengeteg hulladékot hagy maga után. Ez a probléma fémhulladék újrahasznosítás során kezelhető a leginkább. Nézzük meg most közelebbről, hogyan történik a kábelhulladék-feldolgozás modern körülmények között!

Fémhulladék újrahasznosítás szakszerűen

 

Rohanó világunkban egyre több hulladék, ezzel együtt egyre több fém- és kábelhulladék is keletkezik. A legtöbb háztartásban több száz méter vezeték található, ami a gyárakban, vállalatoknál akár több száz kilométer is lehet. A kábelek azonban értékes fémeket tartalmaznak, amelyeket bizony speciális eszközökkel újra lehet hasznosítani.

 

A régi időkben a kábelfeldolgozás során az összegyűjtött vezetékek felszínéről leégették az őket borító műanyag szigetelést. Ez az eljárás azonban igen környezetszennyező, így ma már nem alkalmazzák. Napjainkban a kábelhulladék-feldolgozása erre szolgáló kábelfeldolgozó üzemekben történik speciális gépek segítségével. Ilyenek például az ún. kábeldarálók és kábelnyúzók, amelyeket a zoldgepezet.hu oldalról is be lehet szerezni.

 

Ezek a kábelfeldolgozás lépései

 

A kábel újrahasznosítás minden esetben egy bonyolult és összetett folyamat. A cél, hogy a különböző anyagú kábelekből aprítást és osztályozást követően réz- és alumínium granulátumot állítsanak elő. A vezetékek 100%-a újrahasznosítható, ugyanis az eltávolított műanyag burkolat is értékesíthető. Ez pedig jelentősen tehermentesítheti a környezetet.

 

Az autókábelek, villamos hálózati- és számítógép kábelek feldolgozása kábeldaráló- vagy nyúzógépek segítségével történik meg, amelyek alkalmasak a műanyag burkolat eltávolítására, valamint a szigetelésnek a fémtől való elválasztására.

 

A megfelelő gép kiválasztása során a kábel vastagságát és egyéb tulajdonságait is figyelembe veszik. Bizonyos átmérő fölött ugyanis már hatékonyabb nyúzógépet alkalmazni a darálógép helyett. A gép segítségével jön létre a fémhulladék, amely közel teljes tisztaságú és rengeteg módon használható fel. Az így keletkezett granulátum hatalmas értéket képvisel a piacon. Az aprítékot ugyanis a kohászatban – mint másodlagos nyersanyag – hasznosítják és olvasztással új öntvényeket állítanak elő belőlük.

 

Az újrahasznosítás jogszabályi kötelesség

 

A fémhulladék újrahasznosításának ma már a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kell megtörténnie. Újrahasznosítással nemcsak a környezet nyerhet, ugyanis jóval olcsóbb is, mint az új érceket bányászni. A kitermelés, a feldolgozás és a kohászat költségei jóval magasabbak, mint az újrahasznosítás, amelynek a kábelhulladék-feldolgozás is része. A hulladék megfelelő módon történő kezelése és elhelyezése mind a lakosság, mint pedig az ipari szereplők kötelessége. Gondolkodjunk és cselekedjünk felelősen az új termékek vásárlása és a hulladék gyűjtőhelyeken történő elhelyezése során is!