Magazin Tippek

Ez a cikk több, mint 7 éve frissült utoljára

A cikkben szereplő adatok pontosságáért nem vállalunk felelősséget.

Jöhet a tavaszi nagytakarítás

  - ©Stock

Télen becsukódunk, legfeljebb percekre merjük kinyitni az ablakokat, rajongunk a konvektor duruzsolásáért, de egyszercsak azon kapjuk magunkat, hogy napok óta nem csavartuk fel a fűtést és a ház előtti fák is egyre zöldebbek. Az első tavaszi napsugarak arra bíztatnak, hogy váltsunk téli üzemmódról tavaszira. Méregtelenítsünk, lomtalanítsunk, tisztítsuk meg minél több szegletét az életünknek - biológiailag kódolt, hogy a tél az álmos halogatás, a tavasz viszont a nagy változások ideje. Ilyenkor több kedvet érzünk magunkban, hogy otthonunkat is rendbehozzuk, ezért listát írtunk a tavaszi nagytakarítás feladatairól és összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket.

hirdetés

Nem véletlen, hogy hagyomány a Húsvét előtti hetekre időzíti a kötelező nagytakarítást - ebben az időszakban amúgy is ösztönös késztetést érzünk a megtisztulásra. Nagyobb kedvvel állunk neki otthonunk felfrissítésének, amikor a természet is hatalmas energiákat mozgat meg, hogy új ruhába öltözzön. Főleg, hogy nem mindenki született feleség, és hajlamos a heti takarításokat az élhetőség minimumán végrehajtani - ne szépítgessük, a legtöbben a dolgos hétköznapokon épphogy annyit takarítunk, hogy ne egyen meg minket a kosz. Így a tavaszi megújulás lendületében jól esik egy kicsit több energiát fordítani a lakásra. Akadnak olyanok, akik csupán másfél órával szánnak több időt a tavaszi ráncfelvarrásra, mint egy átlagos takarításra - de sokan egy teljes hétvégét vagy akár több napot is eltöltenek a lakás felfrissítésével. 

Mint minden mással kapcsolatban, itt is az arany középút megtalálására érdemes törekedni, nem szabad, hogy az ünnepek előtti takarítás mumussá váljon, de ugyanakkor érdemes rászánni az időt - lelkünkre is frissítően hat, ha legalább egyszer-kétszer egy évben a lakás minden zugát rendbetesszük. Nem kötelező egyszerre elvégezni az összes munkát, ha előre látjuk, hogy nem lesz egy teljes hétvégénk az egész felhajtásra, akkor beoszthatjuk előre egy hónapra, hogy minden hétvégén csak 2-3 órát szánunk rá - nem olyan látványos a változás, de végül ugyanazt az eredményt kapjuk. Ha irtózunk az egésztől, akkor rábízhatjuk egy szakemberre, aki lakásunk méretéhez szabott áron elvégzi a nagytakarítást, de ha tavaszköszöntő meditációként fogjuk fel az egészet, jobb ha saját kezüleg bánunk el a rendetlenséggel.

1. A nagytakarítás legfontosabb pontja, az ablakok lemosása 

Ha itt a tavasz, akkor a legjobb, ha a napfény akadálytalanul behatol a lakásba, ehhez pedig el kell tüntetni a téli koszt az üvegekről. Erre is igaz a mondás, ahány ház, annyi szokás, sok módszer közül válogathatunk. A legegyszerűbbnek az tűnik, ha rögtön ablakmosó folyadékkal és papírtörlővel esünk az ablakoknak és addig dörgöljük, amíg tiszta nem lesz - igaz, eközben rengeteg vegyszert lélegzünk be és több tekercs papírt használunk el. Egy fokkal hatékonyabb a kétlépcsős ablakmosás, amikor először tiszta vízzel és ronggyal lemossuk az üveget, hogy a port eltávolítsuk, hagyjuk megszáradni, majd a végén tisztítószerrel és tiszta, száraz ronggyal áttöröljük, hogy a maradék szennyeződés is eltűnjön. Ennek a megoldásnak a zöld verziója, amikor szappanos lemosással kezdünk, majd vegyszer és papírtörlő helyett ecetes vízzel és újságpapírral dolgozunk. Sokan a benzinkúton is használatos, egyik oldalon szivacsos, másikon gumilappal ellátott szélvédőmosót vetik be ablakpucoláshoz, és esküsznek a hatékonyságára. Jobb, ha az ablakok lemosása előtt levesszük a függönyöket, és ha már levettük őket, érdemes bedobni őket a mosógépbe - nemcsak a kellemes illat miatt, világosabb lesz így a lakás, hiszen a függönyök rengeteg port nyelnek el a fűtési szezonban, észrevétlenül beszürkülnek. 

 - ©Stock

2. Az ajtók és szekrények lemosása vegyszer nélkül

Aki szeretné elkerülni a tisztítószer használatát, sima vizes ronggyal felszerelkezve indíthat támadást az ajtók felületén összegyűlt kosz ellen. A makacs szennyeződések azonban rendszerint kifognak ezen a kissé fapados módszeren. Jó hír, hogy ráakadtunk egy olyan módszerre, amely felveszi a versenyt a vegyszeres takarítás eredményességével, ugyanakkor környezetkímélő és költséghatékony: a mikroszálas törlőkendő. A mikroszálas eszközökhöz nem szükséges (sőt, sok esetben tilos) tisztítószert használni, elég a kendőt bevizezni. A víz fellazítja, a milliónyi kis „hurok és horog" éles éle feldarabolja és foglyul ejti a szennyeződést, amit az anyag magában tart. A parányi elektrosztatikus szálak elektromos töltésük révén mágnesként vonzzák magukhoz a port, a porszemeket az anyag magában tartja. Karc nélkül tisztít, így akár kényes felületeken (legyen az üveg, CD vagy kerámia) és szárazon is használható. 

2. A szobában raboskosó növények fürdetése

A szobanövényeket nem éri a frissítő tavaszi zápor, így hát néha fürödniük kell. Nem olyan gyakran, mint nekünk, de azért néhány havonta jót tesz nekik egy zuhanyozás. A poros levelek nemcsak elhanyagolt benyomást tesznek, hanem a napfényt sem képesek olyan jól hasznosítani, megéri tehát néha rendbe tenni őket. 

A könnyebben mozgatható cserepeket állítsuk a konyhai mosogatóba vagy a fürdőkádba, és zuhanyozzuk meg őket röviden - langyos, legfeljebb kézmeleg vizet használjunk. Hogy megakadályozzuk a cserép földjének eláztatását és a föld kimosását, a cserép felszínét borítsuk be alufóliával vagy nejlonnal. Öblítsük le a növény törzsét, hajtásait, virágait, leveleinek mindkét oldalát. A fürdetés után hagyjuk néhány percig pihenni a növényt, míg lecsöpög róla a maradék víz. Ilyenkor akár újságpapírra is állíthatjuk, hogy ne a földre csöpögjön.

 A nagyobb növényeknél - amelyeket nem akarunk vagy tudunk cipelni - csak a dézsás-szivacsos fürdetés lehetősége marad. Egy darab puha ronggyal vagy szivaccsal töröljük át finoman a levelek felszínét, amíg fényesek nem lesznek. 

Kivételek mindig vannak, a vastagabb, szőrös levelű növények levelét - például az afrikai ibolyáét - inkább száraz tollseprűvel vagy ecsettel portalanítsuk. Tévhit, hogy a boltban kapható levélfényező spray-k pótolják a fürdetést, a valóságban ezek a szerek ártanak a növényeknek, teljesen eltömíthetik a pórusaikat. A tiszta langyos víz és egy puha rongy a legtökéletesebb eszközök.

 - ©Allie's.Dad, flickr.com

3. A szőnyegek és lakástextilek frissítése

A szőnyegek porolása kiment a divatból, de ha nem tudjuk megoldani a tisztítógépes frissítést, akkor mégiscsak érdemes visszatérni nagymamáink módszeréhez. Ezenkívül távolítsunk el makacsabb foltokat a szőnyegből, végezzünk nagyon alapos porszívózást. Megbízhatunk a feladattal egy szőnyegtisztító céget is, amelyek általában házhoz jönnek, hozzák-viszik a szőnyeget - 500-1500 Ft közti négyzetméter árral számolva egy átlagos nappali szőnyeg kipucolását 6000 Ft körüli összegből megúszhatjuk. Ennek feléért kibérelhetünk egy szőnyegtisztítógépet, amellyel akárhány négyzetméter felületet felfrissíthetünk. Ha nem tartozik a heti takarítás rutinjához, akkor időszerű lehet az ágyneműk kiszellőztetése, az ágytakarók, plédek, díszterítők tisztítása. Idetartozik még kedvenceink fekhelyének frissítése is - fontos, hogy ezt ne végezzük túl gyakran, ugyanis a kutyák és macskák bőre érzékennyé válhat a mosó- és öblítőszerekre, illetve az állatok komfortérzetéhez hozzátartozik, hogy vackukban érezzék saját illatukat.

4. Fürdőszobai ellenségeink

A baktériumok és a vízkő. Állítólag sok különféle vegyszerre van szükségünk, hogy elpusztítsuk őket, de jobb, ha óvatosak vagyunk, ugyanis a fertőtlenítő szerek és vízkőoldó savak találkozásakor mérges gáz szabadul fel. Ha szeretnénk elfelejteni a drága és nem éppen környezetbarát, maró anyagokat vagy foszforsavat tartalmazó tisztítószereket, sokkal egyszerűbb, ha ezt a két feladatot egyetlen tisztítószerre a bízzuk: bevett módszer a 20%-os ecetsav alkalmazása, amely egyáltalán nem ártalmas a környezetre. A csempéről vagy csaptelepekről a vízkőlerakódásokat eltávolíthatjuk ecetes vízzel, a padló vízkőtelenítése a fürdőszobában lehet szükséges, szintén ecetes vízzel. Egy próbát talán megér, hogy meggyőződjünk róla, hogy a hagyományos eljárásokkal is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, mint mérgező vízkőoldó-szerekkel.

5. A legnagyobb falat, a konyhatakarítás

A tavaszi nagytakarítás legnyűgösebb feladata a konyha rendbehozása, de a tiszta konyhában sokkal nagyobb kedvvel kezdünk neki a húsvéti sütés-főzésnek. Érdemes kipakolni és kitörölgetni a konyhaszekrényeket, kiselejtezni a kétes szavatosságú élelmiszereket, rendet tenni az edények között, elmosni a ritkán használt eszközöket. Azokon a felületeken, amelyek ételeinkkel érintkeznek végképp semmi helye az agresszív vegyi anyagoknak, a szekrényeket és a hűtőt szappanos vízzel érdemes kitörölni. A mikrohullámú sütőbe egy tál citromos vizet kell tenni, a citromos gőz ugyanis feloldja a rászáradt szennyeződést és így könnyebben kitörölhetjük nedves ruhával. A konyhában súrolószerként alkalmazható a fürdőben már bevált ecet és szódabikarbóna, tűzhelytisztításra szódabikarbóna vagy mosószóda és víz keverékéből készített pasztát használhatsz. 

 - ©Stock

6. A közérzetjavító portalanítás és lomtalanítás

Amikor elkezdjük lepakolni a könyveket a polcról, hogy egyesével letörölhessük őket és a szekrényt is portalaníthassuk, ezerszer megbánjuk, hogy nem digitális könyvtár van a birtokunkban. De sajnos időnként, minimum egyszer egy évben szükség van erre a procedúrára, mivel rengeteg por ragad meg a könyvek között, alatt, felett. A pormacskák minden eldugott helyre befészkelik magukat, nem árt, ha elhúzunk minden bútort és letöröljük a szekrények tetejét és hátlapját. Ehhez a művelethez nedves rongyot használjunk, lehetőleg mikroszálas törlőkendőt, hogy elkerüljük a poros víz szétmaszatolását. A dísztárgyak portalanításához a műanyag, nyeles tollseprűket ajánljuk, amelyek elektrosztatikusan feltöltődnek, és magukhoz vonzzák a port. Régi szokás a falakra rakódott koszt egy réteg, úgynevezett egészségügyi festéssel eltüntetni. A tavaszi nagytakarítás a megfelelő időpont otthoni irodánk és ruhásszekrényünk lomtalanítására. Ekkor időszerű ugyanis a téli ruhák és takarók elpakolása, amelyben nagy segítségünk lehet néhány vákuumos tárolózsák. A kiselejtezett darabokat semmiképp se dobjuk ki, ajánljuk fel jótékony célra.

7. Hogyan ápoljuk a bútorokat?

Ha azt szeretnénk, hogy dédunokáink is láthassák kedvenc bútorainkat, bizony nem elég portörléssel gondoskodni tisztaságukról. A nemes fából készült bútorok tisztítására és fényesítésére alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab. Használhatunk méhviaszt, növényi olajakat és citromot is - egyszerű bútorfényezőt készíthetünk egy rész citromfűolaj és három rész olívaolaj keverékéből. (Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad a bútornak.) A régi, kopott konyhabútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, mosószódás oldattal, majd tiszta vízzel leöblítjük és szárazra töröljük. Tölgy- és mahagónibútor ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel töröljük le.

8. Hogyan gondozzuk a nemes fapadlót?


A lakkozott parketta előnye, hogy nedves feltörléssel könnyen tisztántartható, ám az olajos vagy viaszozott felület nem gátolja a fa természetes lélegzését és így a kisebb sérülések is könnyebben eltüntethetők róla. Hátránya, hogy aki az olajat választja annak igen gyakran kell kezelnie a felületet, először olajjal, majd speciális viasszal, amelyek barkácsáruházakban is beszerezhetők. Olyat érdemes venni, amely nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, mint például a Biopin viaszok, padlólakkok vagy olajok. Ezek gyártója méhviaszt, növényi olajokat, természetes kaucsukot és ásványi festékanyagokat használ, amelyek évszázadok óta használatosak a fa védelmére és tökéletesen beváltak.

Ha elrettentünk a feladattól... Mennyibe kerül, ha nem mi csináljuk? 

Természetesen attól függ, milyen állapotban van a lakás és mekkora az alapterülete. Ha korábban heti rendszerességgel karban tartották, egy garzon nagytakarítása 6-10 ezer forint, egy 100 négyzetméteres lakás esetében 15-25 ezer forinttal kell számolnunk. Érdemes végiggondolni, talán megéri-e ez az összeg, hogy a tavaszi első napjait ne a lakásban töltsük, bár a saját kezüleg végzett takarításnak is van előnye, ilyenkor sokkal inkább érezzük, hogy a tavaszi nagytakarítás egyben lelki megtisztulás és a lomtalanítást sem érdemes másra bízni. 

Kapcsolódó cikkek

címkék: takarítás, tisztítás, nagytakarítás, bútorápolás, ablakmosás, lakástextil, szobanövény, konyha, tavasz

Hozzászólások
Copyright © 2016 Ombrello Media | Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem