Hi!Tech Műhely

Ez a cikk több, mint 4 éve frissült utoljára

A cikkben szereplő adatok pontosságáért nem vállalunk felelősséget.

Gyerekbiztos böngészés Google Chrome-mal

A Google Chrome gyors, egyszerű, ezért egyre népszerűbb böngésző. Funkciók terén ugyanakkor vannak lemaradásai a versenytársai mögött, ami abból adódik, hogy jóval később indult, mint a Firefox, vagy az Explorer. Az egyszerű kezelőfelület miatt „rejtett tudása” is van, ilyen a tartalmi kontroll, amit a szülők gyakorolhatnak, ha gyermekük netezik.

Gyerek és internet - sxc.hu

Amikor a gyerek ül a gép előtt, az rejt bizonyos veszélyeket. Veszélyes rá nézve, és a számítógépre is: rengeteg olyan tartalommal találkozhat a neten, amire nincs felkészülve, és könnyen beszerezhet vírust, vagy kémprogramot a családi számítógépre. Vannak, akik emiatt a teljes tiltás pártján vannak: ha nincs „gépezés”, akkor nincs gond sem.

A radikális megoldás azonban nem tűnik célravezetőnek: gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy valaki először nagykorúan, teljesen felkészülten böngésszen. A felvilágosítás, a „gyerekbe épített kontroll” szerepét viszont nem lehet túlbecsülni. Tudnia kell, hogy léteznek felnőtt tartalmak, hogy ezeket lehetőleg kerülni kell, amikor pedig ilyennel találkozik, azt jó, ha megbeszéli egy felnőttel.

Keresés zárolva - 4szoba.hu

A további szülői kontrollt a számítógépre és a böngészőre kell bíznunk. Némi védelmet ezek is nyújtanak a veszélyes tartalmak (nem csak a pornó és a pedofilok ilyenek, de ezek jutnak először a legtöbb szülő eszébe) ellen. A Google Safe Search (biztonságos keresés), azaz, hogy milyen tartalmakat szűrjön a kereső, a preferences menüpontban állítható be. Alapértelmezésben a kifejezetten szexuális tartalmak azok, melyek nem kerülnek be a találatok közé, a Strict filtering pedig kiszűri a felnőtt tartalmakra linkkel mutató oldalakat is. „Gyerekbiztosabb” az utóbbi beállítás.

Arra is lehetőségünk van, hogy állandó jelleggel szűrjük a böngészőben az erotikus tartalmakat. Ezt is beállítások között találjuk a zárolás, vagy lock menüpont alatt. Google felhasználónkkal aktiválhatjuk ezt a funkciót, amíg fel nem oldjuk, addig a böngésző ebből a szempontból biztonságos. A keresőoldal jobb felső sarkában színes labdák jelzik, ha a funkció be van kapcsolva.

safe search blocking - 4szoba.hu

A Chrome beállításai között, a „motorháztető alatt” menüpontban találjuk az adatvédelmi beállításokat, itt is érdemes körülnézni. Az angolul tudók sok biztonsági tippet kapnak a Family Safety Centre (családi biztonsági központ) oldalon http://www.google.co.uk/familysafety/ szöveges és videós formában. Ennek egyik aloldalán az általános mobilos és Androidos biztonsági beállításokról, valamint a Youtube keresésről is olvashatunk. Utóbbi biztonságos használatáról magyarul itt olvashatunk.


Léteznek speciális szoftverek, melyeket a gyerekek által használt gépekre telepíthetünk, de ez már egy másik téma, ahogy az is, hogy a vírusok és kémprogramok elleni védelem nem mellőzhető. Ugyanakkor nincs olyan szűrő, ami 100% -ig garantálni tudja, hogy csak gyereknek való tartalmak jelenjenek meg a monitoron. Van, aki rendszeresen nézi a böngészési előzményeket, más szülő megelégszik azzal, ha rálát a gyerek által használt monitorra.

Kapcsolódó cikkek

címkék: google, chrome, biztonság, böngészés

Hozzászólások
Copyright © 2016 Ombrello Media | Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem