Háztartási gépek Mosógép

Ez a cikk több, mint 6 éve frissült utoljára

A cikkben szereplő adatok pontosságáért nem vállalunk felelősséget.

Foltológia - avagy házi praktikák a legmakacsabb foltok eltávolítására

 - Fotó: ©Flickr - sean dreilinger

Újházi tyúkhúsleves, currys csirke, tavaszi fű, bíbor körömlakk, aranybarna motorolaj, kanári zöld rágógumi: amennyire hasznos, finom, szagos és színes dolgok ezek, legalább akkora galibát tudnak okozni, ha az ember ruháján folt formájában jelentkeznek. De aggodalomra semmi ok, összeszedtük azokat a házi csodaszereket melyek a legmakacsabb foltokkal is felveszik a versenyt. Jöjjön hát a glicerin, a marhaepeszappan, a szappanszesz és számtalan más érdekesség.

A folteltávolítás alapszabályai közé tartozik, hogy a folttisztító szert – legyen az terpentin, alkohol vagy éppen ecet - minden esetben előbb a ruha egy nem látható részén kell kipróbálni, nehogy a választott tisztítószer megrongálja az anyagot. Következő lépésben az anyag folt alá eső részéhez helyezzünk egy nedvszívó kendőt, a tisztítószer felhordásához pedig tiszta, lehetőleg világos pamutanyagot. A foltot ne dörzsöljük, csak nyomkodjuk, s bármilyen tisztítószert is alkalmazunk a folt eltávolításához, mosógépbe helyezés előtt, mindig öblítsük át az anyagot. De lássuk, az egyes makacs foltoknál milyen folttisztítót is ajánlott bevetni!

Olaj – A ruhára csöppent olaj eltávolításakor helyezzünk egy nedvszívó anyagot a folt alá, s először alkohollal majd terpentinnel kezeljük, végül ismét alkohollal töröljük át a foltos területet – mindezt addig folytassuk, amíg a folt teljesen el nem tűnik. Következő lépésben mosószeres vízzel mossuk át a területet, és itassuk fel a nedvességet, majd a ruhát – amennyiben alapanyaga azt engedi – helyezzük a mosógépbe és mossuk ki.

Vér – Ha az anyag vérrel szennyeződne, a lehető leggyorsabban át kell mosni hideg vízzel, majd sós vízbe beáztatni. Amennyiben a vér kimosására csak később van lehetőség, a száradt vért szalmiákszesszel tudjuk eltávolítani.

hirdetés

Curry – A curry alapú ételek okozta foltok eltávolítása körültekintést igényel. A ruhát előbb langyos vízzel kell átmosni, majd a folt területét glicerinnel átnyomkodni – finom anyagokon ejtett curry-foltok ellen glicerin helyett spirituszt, kölnivizet vagy borszesz is lehet használható, a fehér pamutanyagokat pedig egy szerűen mossuk ki hipós vízben. 

Izzadság gátló – A különféle izzadság gátlók, dezodorálók ellen a leghatékonyabban 5%-os citromsavval lehet felvenni a harcot. A foltot mosás előtt nyomkodjuk át citromsavval. 

Filctoll – A filctoll ejtette színes foltok eltávolításához, - az olajfoltok tisztításánál leírt módon-, kezeljük a szennyezett felületet alkohollal, terpentinnel vagy glicerinnel.

– A fű okozta foltok eltávolításakor fontos tudni, hogy a foltra soha nem szabad vizet tenni, ez megnehezíti a folt eltávolítását. A foltra szalmiákszeszt vagy citromsavat tegyünk, a szennyezett területet nyomkodjuk át, majd a következő lépésben mossuk át langyos vízzel és tegyük a mosógépbe. Ha már régi, száradt folttal kell megküzdenünk, akkor a borszesz lehet a megoldás. A fehér ruháknál fehérítő és folttisztító só vagy hipó lehet a megoldás, ezeket a szereket a mosószer mellé adagoljuk.

 - Fotó: ©Flickr - hebedesign

Rágógumi – A rágógumi eltávolításához előbb gondoskodni kell arról, hogy a rágógumi megkeményedjen, amit a legegyszerűbben úgy érhetünk el, hogy a ruhát pár percre a fagyasztóba tesszük, vagy egy jégkockával átdörzsöljük. Ha a rágógumi megszilárdult, a felületről egy tiszta körömkefével ledörzsöljük, majd tiszta alkohollal átdörzsöljük. 

Gallértisztítás – A gallér, a ruha azon része, amely az egész nap folyamán közvetlenül érintkezik a bőrrel . Ám a bőrről áthordott zsír mellett gyakran lehet szükség sminkmaradványok eltüntetésére is. A makacs szennyeződés eltávolításkor segítségünkre lehet, az úgynevezett marhaepe-enzimet tartalmazó bio-szappan, amivel a kényes területet mosás előtt ajánlott átdörzsölni.

Golyóstoll – A golyóstoll nyomait legegyszerűbben egy speciális koktéllal, ecet és spiritusz keverékével távolíthatjuk el – ehhez a mixtúrához, fehér anyagok estén, citromsavat is lehet adagolni. Egy további alternatív megoldás lehet a hajlakk, amit egyszerűen fújjunk a foltra, majd egy tiszta anyaggal alaposan töröljük át. Gyapjún ejtett folt esetén a kölnivíz vagy a szappanszesz segít. 

Rúzsfolt – A rúzsfoltokat leghatásosabb ellenszere eukaliptuszolajjal vagy szalmiákszesz, amivel a foltot egyszerűen áttöröljük, a makacs foltok esetében mosóbenzinnel érdemes próbálkozni.

 - Fotó: Flickr - Auntie P

Parfüm – Gyakran előfordul, hogy a nemes illatanyagok, ruhára kerülve, makacs foltokat hagynak maguk után, amiket a legbiztonságosabban tiszta alkohollal vagy hígított citromsavval tudunk eltávolítani. 

Rozsda – Rozsdafoltok estén megszívlelendő, hogy a rozsdafoltot a legrövidebb időn belül el kell távolítani. Hosszú távon a rozsda nemcsak a színt, de magát az anyagot is roncsolhatja. Világos, ellenálló anyagok esetében érdemes citromsavval próbálkozni, míg sötétebb ruháknál a szappanszesz lehet a megoldás. 

Cipőpaszta – A cipőápoló szerek folyékony mosószerrel eltávolíthatók, ha mégsem járnánk sikerrel, akkor vagy benzinnel, vagy spiritusszal próbálkozzunk. (Fehér anyagok esetén a spirituszt nem szükséges hígítani, ám színes szöveteknél a spiritusz 1:2 arányú vizes hígítása ajánlott. 

Izzadságfolt – Világos ruhákon a kellemetlen izzadságfoltot ecetes langyos vízzel lehet a legkönnyebben eltávolítani, majd pedig a ruhát mosógépben, a szokásos mosószerrel, egy szerűen átmosni. 

Viasz – Ha fehér viasz cseppen a ruhára, meg kell várni, míg a viasz teljesen megkeményedik, majd a viasz, körömmel eltávolítható részét lekaparjuk. Következő lépésben helyezünk az anyag mindkét oldalára itatóspapírt és alacsony hőfokon vasaljuk át – a folyamat során érdemes az itatós papírt többször is tisztára cserélni. Színes viasz esetén a ruhaneműt pár percre tegyük be a fagyasztóba, majd a viasz nagy részét kaparjuk le, ezt követően a felületet, borszesszel, alkohollal vagy szappanszesszel nyomkodjuk át.

 - Fotó: Flickr - toolmantim

Gyanta – Ahhoz, hogy a gyanta megszilárduljon, a foltos ruhaneműt helyezzük pár percre a fagyasztóba, majd a gyanta nagy részét kaparjuk le, a maradékot pedig alkohollal nyomkodjuk át. Amennyiben az alkohol nem bizonyul elég hatékonynak, töröljük át a foltot spiritusszal, borszesszel vagy terpentinnel, majd a gyantát itassuk fel itatópapírral. 

Körömlakk – A körömlakkot , aceton mentes körömlakklemosóval kell finoman átitatni, s tiszta ruhával vagy vattával addig nyomkodni, míg a lakk teljesen ki nem jön az anyagból. Acetonos lemosó használata nem ajánlott, mivel, az aceton a ruhaszövetet roncsolja. 

Kávé – Kávéfolt esetén a felületet előbb hideg vízzel töröljük át, majd meleg glicerinnel kenjük be, végül pedig mossuk ki meleg vízben. Amennyiben ez a technika nem válik be, érdemes szappanszeszhez nyúlni, amit szintén meleg vízzel kell kiöblíteni.

Vörösbor – A vörösbor okozta foltokra némelyek egyből sót, citromlevet vagy kukorica-illetve burgonyalisztet szórnak. Ha ezek nem volnának hatásosak, a glicerin, a borszesz vagy a szalmiákszesz még segíthet.

 -

Korom – Kormos foltok esetén először is alaposan rázzuk (fújjuk) ki a kormot a szövetből, majd burgonyaélesztőt vagy finom fűrészport, (fehér anyagoknál sót) szórjunk a foltra. Ha nem jártunk eredménnyel, próbálkozhatunk alkohollal .

Kapcsolódó cikkek

címkék: folt, tisztítás, rozsda, curry, deo, izzadság, körömlakk, gyanta, viasz, toll, filc, kávé, korom, mosás, LG, konyha, parfüm, rúzs, rágógumi, gallér, vér, olaj, szalmiákszesz, terpentin, alkohol, ecet, citromsav, glicerin, szappanszesz, marhaepeszappan, spiritusz

Hozzászólások
Copyright © 2016 Ombrello Media | Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem