Magazin Lakás

Ez a cikk több, mint 5 éve frissült utoljára

A cikkben szereplő adatok pontosságáért nem vállalunk felelősséget.

Formabontó modern otthonok

A kísérletezések kora még nem ért véget. Ezúttal a kortárs építészet vadhajtásaiból válogattunk olyan lakóháznak készült építményeket, amelyek nagy mértékben eltérnek a megszokott családi házaktól, villáktól. Bár olyan lakóépületet is találni, amelyet természeti forma ihletett, azért a geometrikus szerkesztettség minden építménynél hangsúlyos marad. És annak ellenére, hogy ilyen távolságból nehéz lenne megsaccolni, mennyire alkalmasak ezek a házak a hétköznapi életre, azért meglepő megjelenésük mindenképpen figyelemre méltó.

 -

hirdetés

Lakóautó

A német építész, Markus Voglreiter tervezte ezt az autó formájú házat, ami Salzburg közelében, Gniglben épült fel. Eredetileg itt egy 70-es évek stílusában épült ház állt, amiben az építész kihívást látott, és megérezte benne a lehetőséget, hogy egy különleges építménnyé tervezze át. Két lakást alakított ki a házban, hogy egyazon család két generációja is kényelmesen elférjen. A végül autó formát öltött házban környezettudatos és energiatakarékos fűtési rendszert alkalmazott - az úgynevezett 3 literes rendszert -, és a szigetelésre is nagy gondot fordított, sőt, még a helyi építési szabályzatnak is megfelel az épület.

 -

 -

 -

 -

 -

Zenélő kagyló 

Takeshi Hirobe egy szokatlan formájú házat tervezett Chibaba (Tokiótól 40 km-re), amelyet Seashore Sell House névre kereszteltek. 

 -

 -

 -

 -

 -

 -

A Japánban álló ház különleges alakja valóban egy kagyló kortárs átiratára hasonlít, középen védett, félig zárt udvarral. Az épület a tenger felé fordul, nem csak udvarával, hanem nyílászáróival is, míg külső homlokzata jóval zártabb, a sokkal kisebb, szinte lőrésszerű ablakok miatt. Az építész a struktúra megtervezése mellett az épület egész hangulatát fontosnak tartotta, ezért számolt a fényárnyék hatásokkal, a belső terek várható hangulatával és általában minden olyan tényezővel, ami az épület és természetes környezete között működik és hatással lehet. Mindemellett az épület persze nem zenél, hacsak a tenger felől fújó szél fütyülését, vagy a ház struktúráját alkotó fa konstrukció nyikorgását nem számítjuk dallamnak.

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

Origami nyaraló

A melbourni McBride Charles Ryan építésziroda a lakóház határait feszegetve tervezte meg leginkább óriás, origami technikára emlékeztető házát az ausztráliai Rye-be. Ez a modern nyaraló a homokdűnék között, a Mornington -félszigeten található, közel a tengerparthoz. A koncepció alapja az volt, hogy az állandó mozgásban lévő állapotot fogalmazzák meg építészetileg, ami egyúttal a folyékonyságot is jól érzékelteti, ezért kezdetben a spirál formán gondolkodtak. Azonban az első tervek és az alaprajz a hely topográfiai adottságait is követte, így a terv szép lassan átfordult egy egészen szokatlan konstrukcióvá, ami kezdett hasonlítani az origamira. Furcsa szögek keletkeztek, a háznak egyre több homlokzata lett, amelyek ugyanakkor egészen szokatlan belső tereket eredményeztek. Az egész folyamat nagyon intenzív volt, az eredmény pedig egészen egyedülállóvá vált. Mindemellett az épület első ránézésre egy mértani csoda - bár több olyan épület is ismert, amely ugyanezzel az origami hatással operál, csak sokkal egyszerűbben. Az épület alkotóelemei, az acél struktúra és a könnyített cement nem túl környezetbarát anyagok, és a forma szintén nem mondhatni, hogy organikus lenne, azért a ház mégis környezettudatos a vízhasznosítás terén, illetve passzív hűtést használnak benne.

 -

 -

 -

 -

 -

 -

Kapcsolódó cikkek

címkék: Markus Voglreiter, Takeshi Hirobe, Seashore Sell House, McBride Charles Ryan, origamiház, autóház, kagylóház, extrém otthon, lakás

Hozzászólások
Copyright © 2016 Ombrello Media | Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem