Kert kertgondozás

Ez a cikk több, mint 6 éve frissült utoljára

A cikkben szereplő adatok pontosságáért nem vállalunk felelősséget.

Boruljunk virágba!

Elég hosszú és hóval teli telünk volt ebben a szezonban, hogy így március tájékán már a tavasz felé erőteljesen kacsintgassunk. Úgy tűnik, szerencsére meg is érkezett. Ilyenkor már érdemes a virágládák megújításán, felfrissítésén gondolkodni – mint aktuális szabadidős tevékenység. Mielőtt beszabadulnánk egy kertészeti áruházba, jó, ha tudatosul az indulat mellé valamiféle kiforrottnak látszó terv is a kora nyártól késő őszig terjedő időintervallumra, melyben vázoljuk a balkon, ablakpárkány és a terasz látványát.

kert, virág, ültetés, tavasz, nyár, zöld - tzimg.com

hirdetés

Gellér Judit kertészmérnök segítségével egészen új karakterisztikáját mutatjuk most meg a lakás virágba borítandó területének és a hozzá kapcsolódó munkáknak, tervezési folyamatoknak. Szakértőnk szerint az erkélyre és teraszra korlátozódó virágültetésnek (is) három alappillére van: a talaj, a víz és a napsütés. Ezek mentén fogunk most mi is haladni.

Alaptézisek

A tervezés első pontja és egyben feltétele az, hogy mennyi hely áll rendelkezésre a növények, azok cserepeinek és természetes terebélyesedésük számára. Sokan követik el azt a hibát, hogy sok apró palántát  ültetnek egy kicsi cserépbe és nem számolnak azzal, hogy a megvásárolt növények egy nyár alatt legalább a duplájukra nőnek majd meg. El kell dönteni azt is, hogy milyen módon szeretnénk a virágokat elhelyezni. Ehhez rendelkezésünkre állhat függő cserép, balkonláda és nagy, földre helyezhető cserép és kaspó is. 

cserép, rephormhaus, balkonvirág, virág, növény - Rephormhaus

Fontos azt is tudnunk, hogy körülbelül mennyi időnk lesz foglalkozni a kis kertünkkel, mert nem mindegy, hogy milyen rendszerességgel tudjuk öntözi a növényeinket, vagy átültetésükről, tápoldatozásukról gondoskodni. Ha mindez megvan, akkor már csak az a kérdés maradt hátra, hogy mennyi napfényre illetve árnyékra számíthatnak új lakóink. Északi tájolású lakásba árnyékkedvelő, keletre néző erkély és terasz inkább az árnyéktűrő, déli és nyugati fekvésű helyre pedig a napkedvelő növények közük válogassunk. Ellenkező esetben sajnos búcsút inthetünk mind a virágoskertnek mind pedig a befektetett javainknak.

Melyik a kedvenc színed?

Hogy milyen színű virágot szeretnél vagy melyek a lakásoddal harmonizáló árnyalatok, azokat még vásárlás előtt el kell dönteni, mert az ember hajlamos össze-vissza mindenfélét megvenni, és egy zűrzavaros színözönnel elborítani a virágládákat. A színek mellett azt is szem előtt kell tartani, hogy bizonyos növények néhány hétig és a nyár különböző szakaszaiban fognak virágozni, míg mások esetleg egész nyáron. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a kis kertünk, a fajtákat és a színeket úgy szerencsés megválasztani, hogy azok folyamatosságot és egységes képet tudjanak alkotni. Jó ötlet ültetési naptárat készíteni, és  felvázolni hogy melyik növényt mikor, hová képzeljük el.

Charlie, aki a a képen látható, Közép-Londonban lévő, hetedik emeleti lakása erkélyén alakította ki kiskertjét, többféle megoldást és egységes színeket használt.

balkon, alkonvirág, london, kert, növény - shootgardening.com

Melyiket válasszam?

Ahogy arról az első részben ejtettünk szót, a cserepek elhelyezése különböző típusú lehet, és ennek megfelelően kell megválasztani a növények növekedési ciklusát is, ami lehet álló, illetőleg csüngő. Az álló növényektől hiába várjuk azt, hogy a függő cserépből alácsüngjön és felfusson a tetőre, mert egész egyszerűen nem fog. Ellenkező esetben pedig a nagy virágládába helyezett futónövény szőnyegként fog elterülni. Ha kevés helyünk van, vertikálisan is építkezhetünk, úgy, hogy összebarkácsolunk a virágládák részére egy toronyházat. Kézügyességgel kevésbé megáldottak pedig nyugodtan állítsanak be e célra egy keskeny és hosszú könyvespolcot, amit remekül meg lehet pakolni. Ideális esetben valahogy így fog kinézni.

kert, vertikális kert, balkonnövények, erkény, növény, virág - apartmenttherapy.com

Az erkélyre és ablakba szánt növényfajták azaz a balkonnövényeknek közül a következők ajánlhatók:

Bojtocska, tikszem és margaréta közepes vízigényű, napos helyet igényel, 30-35 cm magasságra nő.Valamint az angelónia, ami kiváló hőtűrő.
Bakopa függesztett cserépbe, félárnykos helyekre, a gubós begónia, mely jóval vízigényesebb félárnyékba ültetendő. Ebből a csüngő változat is létezik, mely szintén vízigényes és a félárnyékot kedveli. Balkonládákba és függőkosarakba is eszményi az igazán beszédes névvel megáldott balkon aranya vagy Solaire. Futónövények közül javallott mutatós virágzata miatt a futó lobélia és a kisvirágú futó petúnia. Szerencsére a kertészetek szép, bőséges repertoárral rendelkeznek, akár interneten is kinézhetjük a legalkalmasabb versenyzőket, sőt akár rendelni is tudunk. Tipp: a Kertészeti Egyetemen miden évben kétszer rendeznek virágkiállítást és növényvásárt, ahol valódi különlegességekre is bukkanhat az ember.

balkonnövény, virág, kert, zöld - 4szoba

Teraszra praktikusak a nagy virágládák, bokrosan növő növények. És ha egyáltalán nem jut semmi konstruktív az eszünkbe, borostyánt még mindig ültethetünk, melyben nagy segítségünkre lehet a Magyar Borostyán Társaság.

balkon, balkonnövény, virág, kert - blogtheview.com

Végezetül egy aranyszabályt mindenképpen tartsunk be: a kevesebb néha több.

Kapcsolódó cikkek

címkék: kert, balkon, balkonnövények, gellér judit, kertészeti egyetem, cserép, terasz, növény, virág, ablakpárkány

Hozzászólások