Magazin Enteriőr

Ez a cikk több, mint 2 éve frissült utoljára

A cikkben szereplő adatok pontosságáért nem vállalunk felelősséget.

Dobermann ihlette bútorkollekció

Ha mást nem, az Erzsébet téren, a Design Terminál mellett álló két hatalmas dobermannt biztosan sokan ismerik Szőke Gábor Miklós szobrász munkái közül. A tervező most újabb területtel bővíti Dante Empire címet viselő hatalmas projektjét: bútorkollekcióval rukkolt elő. Az első elkészült darabok kapcsán beszélgettünk a képzőművésszel.

 - fotó: Szombat Éva
fotó: Szombat Éva

hirdetés

“A Dante székek és lerakóasztalok az általam létrehozott Dante Empire saját bútorkollekciójának első legyártott darabjai” - mesélte Szőke Gábor Miklós. A Dante Empire projektről fontos tudni, hogy ihletője és “alapítója” nem más, mint Dante, Szőke Gábor Miklós dobermannja. A figura egy 2009-ben készült könyvben született meg, később pedig számos installáció, szobor, videó, kiállítások, performance-ok és partik sorozatai követték.

A képzőművész más művészeket is bevont a Dante projektbe. A Vasárnap című videó Perlaki Márton és Surányi Miklós közreműködésével született meg. A Dante Birodalom hivatalos zeneszerzője Zságer Balázs, aki először a fél éve megrendezett Dante Ritual-ra készített egy több órás danteista zenei live act-et. Szombat Éva állandó fotósa a birodalomnak, de Barnie és Viszlay Márk nevével is többször találkozhatunk.
Csikós Krisztina közreműködésével rendeztek egy exkluzív eseményt is, ami a "Dante Konferencia" címet viselte. Az esemény catering stylistja pedig Matisz Aliz volt.

A most elkészült bútorkollekció a Dante Empire következő állomása. “Székem danteista empír stílusjegyeket tartalmaz, ami a dobermannok testének felhasználásából indult ki” - mondta a tervezésről Szőke Gábor Miklós. A széknek persze múltjuk is van, a bútorok tervei az eredetileg Dante számára tervezett és kizárólag képzőművészeti szinten megvalósított trónokból származnak. “A székem formájára a dobermannon kívül hatott az ókori egyiptomi és a gótikus bútorok, valamint az empír bútorok esztétikája, tartalma és technológiája.” A végleges modell esetében négy kutyaláb tart egy kiterített dobermann testet, amibe belefúródik a dobermann fej alakú súlyos támla. Ezt a motívumot a Dante tükörnél is felhasználta a tervező.

 - fotó: Szombat Éva
fotó: Szombat Éva

Szőke Gábor Miklós egy olyan bútort kívántam létrehozni, amely túlmutat a hétköznapi ember számára használhatatlan, brutálisan összeácsolt trónjain. Az így született, magas minőségű szék használhatóságából és minőségű alapanyagából adódóan átlépi a képzőművészet határát.
A bútorok gyártását a mozsgói Dombró Kft. végezte, a gyártásának előkészítése és levezénylése a Heonlab Kft. közreműködésével történt.

A szék alapanyagául tömörfa szolgált. A gyártástechnológia részben a gótikus bútorok technológiáját használja fel. A táblásított tömörfa ülőfelületbe kézzel kifaragott résbe szorul be a támla, a lábak széles csapok által épülnek az ülőfelület aljába. Ugyanitt alul egy gravírozott acél táblán látható a címer. Az egész felület egyöntetű selyemfényű fekete felületkezelést kapott. “A szék ellentétben előző trónjaimmal emberek számára készült, ennek következményeként megfelel az ergonómiai elvárásoknak” - fogalmazta meg a legfontosabb különbséget a most elkészült kollekció és a korábbi, művészi produktumok között Szőke Gábor Miklós.

 - fotó: Szombat Éva
fotó: Szombat Éva

A lerakó asztal hasonló alkatrészekből, mint a szék, csak a támlát mellőzi, és eltérőek az arányai. A bútorkollekciót a közeljövőben tovább bővítik többek között kárpitozott karosszékkel, több darabból álló asztalkollekcióval, szekrényekkel, tárolókkal, valamint kiegészítőkkel. “Ezeknek a gyártása, hasonlóan a székhez sorozatgyártásra alkalmas, de egyedi, sorszámozott termékként fog megjelenni, melyek bárki számára elérhetőek lesznek, de az Univerzum kiválasztottjait célozza meg elsősorban.”

Kapcsolódó cikkek

címkék: bútor, szék, asztal, szőke gábor miklós, bútorkollekció, magyar, dizájn

Hozzászólások
Copyright © 2014 Ombrello Media | Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem